Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Fund fra udgravning i Aalborg udstilles

Udstilling Vingrdsgade pilgrimsmrke

Pilgrimsmærker var datidens souvenir. Man købte dem, når man havde nået målet for sin færd, satte dem på tøjet og kunne på den måde vise andre, hvor man have været. Det fine pilgrimsmærke her er fra Olav den Helliges grav i Trondheim i Norge.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Udstilling Vingrdsgade to beslag

Helt tilbage i middelalderen gik Aalborgenserne op i mode. Det viser flere fund fra udgravningerne i Vingårdsgade. Her er det to ens unikke beslag med et billede af en konge.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

 

Oplev pilgrimsmærker og andre fine fund på Aalborg Historiske Museum

Pilgrimsmærker, spænder, pyntebeslag, mønter og rustningsudstyr fra den store verden vidner om, at Aalborg også for mange hundrede år siden var en international by, der både tiltrak folk udefra, og som man rejste ud fra. Det er fortællinger, museets arkæologer kan stykke sammen, når dele af fortiden dukker op af jorden – og det sker ofte, når der graves i Aalborgs bymidte.

Lige nu er det Aalborg Kommune, der er graver. Man er i gang med et større kloak- og ledningsarbejde i området omkring Budolfi Plads, og når der graves, skal museets arkæologer ifølge loven også rykke ud og overvåge, at fortidens skatte ikke går tabt. Vingårdsgade har vist sig at gemme på mange skatte, og nogle af disse vil museet nu gerne dele med hele byen, og derfor udstilles en række af disse fund på Aalborg Historiske Museum – tæt på udgravningerne.

Udstillingen åbner torsdag 16. februar og viser nogle af de flotteste fund fra udgravningerne. Fælles for alle fundene er at de fortæller, at Aalborg allerede i middelalderen var en international by med kontakter vidt forgrenet rund om i Europa.

Pilgrimsmærker
Flere pilgrimsmærker fortæller om middelalderens turisme, pilgrimsfærden, hvor rejsemålet altid var et helligt sted. Ved valfartsmålet købte pilgrimmen et blymærke som bevis for, at han havde nået sit mål – en slags datidens souvenir. Mærkerne blev syet på tøjet eller ens bæltepung og hvert valfartsmå havde sit eget mærke. Der bliver udstillet syv pilgrimsmærker, herunder de meget flotte mærker fra Olav den Helliges grav i Nidaros i Norge og Den hellige Birgittas grav i Vadstena i Sverige. Derudover er der et fragment af et mærke fra Sankt Theobald fra Thann i Alsace.

Modebevidste forfædre
Aalborggenserne gik også i middelalderen op i mærketøj og international mode. Det viser fundene af flere klædeplomber. Kædeplomber er et blymærke, som tøjproducenterne i blandt andet Nederlandene plomberede deres klæder med for at garantere stoffets kvalitet og oprindelse.

En anden gruppe af fund, der fortæller om middelaldermoden, er flere fine pyntebeslag og spænder. Beslagene er lavet af blandt andet bronze og kobber, de blev sat på de fine bælter og har helt sikkert været pudset blanke og skinnende. Denne mode er kendt i hele Nordvesteuropa i middelalderen. På udstillingen kan man se flere forskellige beslag fra 1300- og 1400-tallet med blandt andet bogstaver og ornamentik, samt to ens unikke beslag med et billede af en konge.

Sjælden stentøjskande
Et sjældent fund er en næsten hel stentøjskande fra Waldenburg i Tyskland. Kanden lå knust på en vejbelægning fra 1400-tallet. Den er sandsynligvis blevet tabt, men den er nu blevet samlet og fortæller, at Aalborgs borgere også i middelalderen gerne ville have det fineste og mest moderne bordtøj.

Krig i middelalderen
Middelalderen var en brutal tid med flere krige og oprør. Det ses også i de genstande, der er fundet i Vingårdsgade. Et skæl fra en topmoderne panserhandske viser, at også inden for rustningsteknologien var man i middelalderen med på moden. Rustningsdelen er i øvrigt også et sjældent fund i en bymæssig sammenhæng.

Har du penge…
Alle de viste genstande kunne i middelalderen købes for penge, hvis man havde råd. Nogle folk tabte dog deres penge, og nogle af de mønter har museets arkæologer også fundet. De vil også blive vist på udstillingen. Mønterne stammer både fra Danmark og udlandet. En sølvmønt fra Hansabyen Wismar i Nordtyskland viser, som de øvrige fund at Aalborg var en international handelsby.

Udstillingen kører hen over sommeren, og det er planen, at der undervejs bliver skiftet ud i de genstande, der udstilles – efterhånden som der dukker nye fund op i forbindelse med kommunens gravearbejde omkring Vingårdsgade og Budolfi Plads-gaden.

Tid og sted
Udstillingen åbner torsdag 16. februar kl. 15
Udstillingen kan derefter ses dagligt i museets åbningstid – tirsdag-lørdag kl. 10-16. 
Aalborg Historiske Museum, Algade 48 Aalborg.

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.