Hals Museum bliver selvbetjent
De seneste måneder har museumsinspektører fra Nordjyllands Historiske Museum pillet den gamle udstilling på Hals Museum ned og bygget den op på ny, så museet kunne åbne for publikum 1. maj 2018 som et såkaldt selvbetjent museum.
Hen over vinteren har Hals Museum gennemgået en større forandring, hvor udstillingerne har fået et markant løft. I det nye Hals Museum er der blandt andet fokus på skansen som forsvarsværk, på livet ved fjorden og på fritidslivet i Hals og de omkringliggende landsbyer.
Men det er ikke det eneste, der er nyt. Museet er også blevet et såkaldt selvbetjent museum med gratis adgang. Det betyder, at museets åbningstid udvides markant. Fra at have få åbne timer i sommerhalvåret, kan publikum nu opleve de spændende udstillinger fra tidlig morgen til sen aften året rundt. Det nye selvbetjente museum har åbent hver dag kl. 9.00-21.30 - i alt 87,5 timer om ugen - hele året.
”Nordjyllands Historiske Museum har allerede i dag to succesfulde selvbetjente museer – Gråbrødrekloster Museet og Boldrup Museum – og vi vil i samarbejde med Aalborg Universitet nøje følge, hvordan det går i Hals og derefter vurdere, om og hvordan Nordjyllands Historiske Museum kan omforme flere af sine udstillingssteder til selvbetjente museer. Kolleger fra andre landsdele har allerede nu med stor interesse spurgt ind til det nye koncept,” fortæller museumsdirektør ved Nordjyllands Historiske Museum, Lars Christian Nørbach.
Den nye udstilling på det selvbetjente Hals Museum er støttet økonomisk af Aalborg Kommune med 374.000 kr. fra Rum & Rammer-puljen.
Ny app under udvikling
Med Hals Museum som et selvbetjent museum ønsker Nordjyllands Historiske Museum at gøre museet i Hals mere åbent og vedkommende for byens borgere. I den forbindelse er der i samarbejde med ph.d. studerende ved Aalborg Universitet, Rameshnath Krishnasamy, fuld gang i udviklingen af en ny app, som vil tilføre museumsoplevelsen en ekstra dimension.
App’ens formål er at skabe interaktion mellem museet og gæsterne, og derigennem give en ekstra oplevelse, som ikke fås blot ved at gå rundt og se museet på egen hånd. App’en mixer virkeligheden med en animeret verden, når man for eksempel skal finde en virkelig kanon på skansen for at aktivere den i app’en. Her åbner en helt ny verden, hvor man kan se, hvordan skansen så ud, da den var et aktivt forsvarsværk.
Den kommende app er en del af et større forskningsprojekt kaldet Vores Museum, der er et samarbejde mellem universiteterne i Aalborg, Aarhus, Syddanmark, København og Roskilde. Projektet er støttet af blandt andre VELUX FONDEN og Nordea-fonden.
For at udvikle den bedst mulige app undersøger Rameshnath Krishnasamy i første omgang, hvordan gæsterne bruger det nye selvbetjente museum på egen hånd uden app. Dernæst inviteres særlige testgrupper og testfamilier til at bruge den første prototype af app’en, og i løbet af forsommeren 2018 bliver app’en tilgængelig for alle.