Kurser på Vikingecenter Fyrkat
Foreningen Fyrkats Venner formål er at støtte aktiviteter på Vikingecenter Fyrkat og Vikingeborgen Fyrkat. Foreningen lægger stor vægt på at skabe så meget aktivitet som muligt omkring vikingelivet på ”Fyrkat” og er derfor glade for, at kunne bidrage med afholdelse af vikingerelaterede kurser på Vikingecenter Fyrkat. Siden starten i 2015 har vi gennemført en lang række kurser, hvoraf mange har været helt fyldt op. Kurserne udbydes i et samarbejde med LOF Mariagerfjord/Rebild under folkeoplysningsloven.
Kurser, der er baseret på gamle håndværk, stiller krav til forskellige former for værktøj, der i stort omfang stilles rådighed for kursisterne. De fleste af kurserne afholdes i vikingehusene, men i vinterhalvåret rykker vi ind i opvarmede lokaler.
Kontakt:
Jan Kristiansen
Tlf +45 24815735
E:mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tilmelding:
Der er åbnet for tilmelding, som kan ske via linket her, hvor man også kan læse mere om priser og kurser: Mariagerfjord LOF
LOF Mariagerfjord/Rebild er kommunens største skole for fritids- og voksenundervisning. Udbuddet er årligt på ca. 250 tilbud, som spænder fagligt bredt på kurser, foredrag, debat og oplevelser. Aktiviteterne er funderet i loven om folkeoplysning, dvs. som tilskudsberettiget aktivitet. LOF samarbejder med mange foreninger om fælles aktiviteter, hvor et af disse er samarbejdet med Fyrkats Venner om vikingerelaterede kurser på Vikingecenter Fyrkat. Et samarbejde vi har haft stor glæde af og glæder os til at udbygge. LOF er også leveringsdygtig i tilbud udenfor folkeoplysning, dvs. til erhvervslivet, kommuner eller andre, der søger professionelle udbydere af kurser, foredrag, debat og oplevelser.
Lidt praktisk om kurserne
Materialer betales til underviser på kurset, medbring helst kontanter da ikke alle har MobilePay. Fyrkats Venner sørger for morgenkaffe og frokost begge dage der betales sammen med kursus gebyr.
Indkvartering: På kurserne er der mulighed for overnatning i opvarmet lokale i museumsbygningen eller vikinghusene i sommerperioden. I sørger selv for madras/liggeunderlag og sengetøj. Overnatning skal aftales senest 2 uger før kurset på e-mail på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Publikum: På kurserne der afholdes i Vikingecenter Fyrkats åbnings periode maj – september, vil der helt klart være stor interesse hos de besøgende for at kigge med på hvad der bliver lavet og stille spørgsmål. I samme periode stiller Fyrkats Venner en enkelt vikingedragt gratis til rådighed for kursisterne, så man virkelig føler sig som en del af vikingemiljøet. Det er selvfølgelig frivilligt om man vil benytte dette tilbud.
Medlemsrabat: Hvis du er medlem af foreningen Fyrkats Venner eller er tilknyttet Vikingecenter Fyrkat som frivillig ydes der en rabat på 100 kr. på kurset.
Kursusprogram 2018
Bødker-arbejdeUnderviser: Kim Hildebrandt 8. - 9. september |
||
Du skal arbejde med at lave en bødkret spand ud fra de gamle traditionelle metoder. På kurset bliver der arbejdet med de gamle teknikker uden brug af maskiner. Arbejdet omfatter alle trin af faget, lige fra kløvning af stave til påsætning af bånd. Læreren medbringer materialer og en del værktøj, men hvis du selv har bødkerværktøj, må du gerne medbringe det, f.eks. økse, kniv, snittebænk, båndkniv m.m. Læreren medbringer desuden en del værktøj. Skal den færdige spand med hjem, skal der arbejdes en del. Vi har derfor valgt at lade kurset køre over 3 dage med start fredag kl. 18.00 og med mulighed for at arbejde fre- og lørdag aften Dette kursus bliver afholdt i Vikingecenter Fyrkats åbnings tid, så hvis du har dit eget vikingetøj, må du meget gerne bruge det. Hvis ikke, kan du låne. Det er selvfølgelig frivilligt, om du vil være viking for en weekend.
|
||
Vikingernes perlerUnderviser: Thomas Risum 15. - 16. september |
||
For tredje år er det lykkedes os at få et perlemagerkursus til Fyrkat. Kurset plejer at blive fyldt hurtigt op, så det gælder om at være hurtig med tilmelding. På kurset arbejder man sammen parvis, hvor den ene trækker blæsebælgene og den anden laver perler, i løbet af weekenden skifter man flere gange Efter en kort introduktion til historien bag de første dansk producerede glasperler, kastes eleverne ud i projektet. Efter at have bygget en perleovn, der svarer til de ovne, der blev bygget i Ribe for 1300 år siden, går alle i gang med glasperleproduktionen. Først øves teknikken i fremstilling af glasperler over åben ild. Senere går vi i gang med at rekonstruere nogle af de glasperler, der gennem tiden er fundet i Ribe. Der arbejdes parvis ved ovnene. Glas købes hos underviseren. Kurset kræver ingen forhåndskendskab, men det er en god ide at bruge beklædning, der kan tåle en gnist eller to. Vil man gerne prøve perlemageri uden for kurset, findes der værktøj og ovne på Vikingecenter Fyrkat til udlån i centrets åbningstid.
|
||
SmedningUnderviser: Peder Callesen 6. - 7. oktober |
||
Har du lyst til at smede din egen kniv, økse eller andet værktøj, så har du muligheden på Vikingecenter Fyrkat. Det er helt op til dig selv, hvad du har lyst til at lave på kurset, men ved større eller specielle ønsker, vil vi gerne have besked inden kurset. Kurset er åbent for alle, der har lyst til at prøve kræfter med jernet og essen, men vi har sat grænse der betyder at man skal være fyldt 13 år. Selve smedeværkstedet er sat op udendørs og kan rumme 12 deltagere. Instruktøren sørger for at alle kommer godt i gang, både øvede eller nybegyndere.
|
||
BuebygningUnderviser: Sarunas Lapenas 26. - 28. oktober |
||
Langbuen har været kendt i tusinder af år, i Danmark er der fundet langbuer fra stenalderen. De buer vi bygger på kurset er traditionelle buer og pile i træ og naturmaterialer. Buebygningskurset henvender sig til alle, som har lyst til at lære, hvordan man laver sin egen langbue, eller som har lyst til at blive bedre til at lave buer, men også til alle andre, som vil vide mere om teknikkerne, teorierne og historierne bag buemageriet. Der bliver undervist i, hvordan man laver en langbue i ask samt pile og buestreng. Der er mulighed for at lære mere om materialevalg og design. Erfaringen fra tidligere kurser er, at alle har mulighed for at få en færdig bue med hjem. Efter kurset, er der mulighed for at afprøve buen på skydebanen. På kurset vil vi anvende traditionelle værktøjer kombineret med moderne hjælpemidler. Både fredag og lørdag aften er der mulighed for at arbejde til sent, hvilket viser sig at være både effektivt og hyggeligt. Sarunas Lapenas har gennem flere år undervist i buebygning, og er til daglig tekniker i Bork Vikingehavn. |