Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Torsdagsforedrag 2018

Alt godt fra den historiske rodekasse! Interessen for historien er stor. På universiteter, arkiver, museer og i mange andre sammenhænge forskes der i historien som aldrig før. I Aalborg har det siden 1960erne været en tradition, at historieforskningens resultater præsenteres i de såkaldte Torsdagsforedrag. Målsætningen er at præsentere et bredt udvalg af den nyeste viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende kulturhistorikere har derfor gennem årene gæstet Aalborg. 2017 vil ikke være nogen undtagelse.

Torsdagsforedragene afholdes i samarbejde mellem De Samarbejdende Kulturelle Foreninger i Aalborg og Folkeuniversitetet. Programmet tilrettelægges af repræsentanter fra foreningerne og koordineres af ph.d. Morten Pedersen, Nordjyllands Historiske Museum.

Tid: Torsdage kl. 19.30-21.15

Sted: Foredragene afvikles på Aalborg Universitet, B21 - Auditorium 7, Badehusvej 21, over gården.

 

 

Program for 2018

 

Gentlemen

Den perfekte gentleman. Mænd, stil og idealer i verden af i går.

Ved Seniorforsker, ph.d. et dr.phil., Mikkel Venborg Pedersen, Nationalmuseet.

Torsdag 25. oktober 2018 kl. 19.30

 

Billedtekst: To unge mænd af det københavnske borgerskab ved frokosten en sommerdag i Tivoli omkring 1900. Foto: Nationalmuseet

En gentleman har været et ideal for mænd i Europa gennem tusind år. Ordet anvendes stadigvæk positivt som en norm - både inden for herremoden og sporten, og når det kommer til børneopdragelse og kønnenes omgang. 1800-tallet fik den engelske gentleman en form, som blev styrende for mænd i hele Europa, således også i Danmark. Fra midten af århundredet til det store sammenbrud for den gamle verden i Første Verdenskrig, var den velklædte, høflige, dannede, selvbevidste, uafhængige mand af eliten et efterstræbt højdepunkt for en mand. 'Den perfekte gentleman' tager læseren med på en rejse i denne maskuline verden. Bogen handler om, hvordan danske mænd, der efterstræbte gentlemanidealet, så sig selv, hvordan de levede deres liv i byer og på herregårde og, ikke mindst, hvordan de klædte sig. Offentlig fremtræden og indre kvaliteter hang nemlig nøje sammen, påklædningen og de gode manerer blev set som et spejl af ens moralske standard, ofte styret af solide konservative værdier. Det var en tid, hvor forandring var en tilstand. Også manden blev en bevidst forbruger i de nyopståede stormagasiner og skrædderforretninger, og de gamle idealer skulle nu forbindes med nye fænomener som sport og ferieliv, kontorarbejde og kvindefrigørelse, industrialisering og modernisering, politisk røre og udfordrende kunstretninger. 'Den perfekte gentleman' er en rigt illustreret pragtudgivelse, som giver et kulturhistorisk billede af en tid, hvor mænd skulle finde deres ben i en foranderlig verden, ikke ulig manges oplevelse i dag.

Foredrag nr.: 1821-174

Holdnr.: 1821-175

 

 

Aalborghus Slot

Aalborghus Slot – planer for en kommende kulturdestination.

Ved Videnskabelig medarbejder, ph.d. Jakob Ørnbjerg, Nordjyllands Historiske Museum, arkivar, cand.mag. Flemming Nielsen, Aalborg Stadsarkiv og stadsarkivar, ph.d. Jesper Thomassen, Aalborg Stadsarkiv.

Torsdag 1. november 2018 kl. 19.30

 

Yderligere informationer kommer senere

Foredrag nr.: 1821-176

Holdnr.: 1821-175

 

 

Carsten Hjort Lange

Borgerkrig og triumf i det antikke Rom: Det kan man da ikke! Eller kan man?

Ved Lektor, dr.phil. Carsten Hjort Lange, Aalborg Universitet.

Torsdag 8. november 2018 kl. 19.30

Med udgangspunkt i sin bog og disputats, Triumphs in the Age of Civil War: The Late Republic and the Adaptability of Triumphal Tradition fortæller Carsten Hjort Lange om borgerkrigens og triumfens karakteristika i senrepublikken (ca. 133-27 f.v.t.): Hvordan er borgerkrig forbundet med det mest centrale af alle romerske krigsritualer, triumfen? Er konventionen som lyder, at ingen triumf kunne gives efter en sejr i en borgerkrig, overhovedet korrekt? Et nyligt opdaget relief er centralt i forståelsen af triumf og borgerkrig. Relieffet afspejler væsentlige aspekter af Augustus’ liv og bedrifter: sejr, triumf og guddommeliggørelse. Relieffet viser samtidig yderst overraskede både borgerkrigssejren ved Actium, hvor man tydeligt kan se romere kæmpe mod romere og triumfen tildelt Octavian efter denne sejr. Dette er fascinerende nyt materiale, der viser Actium som en borgerkrig og den midterste triumf i 29 f.v.t. som en meget iøjnefaldende borgerkrigstriumf.

Foredrag nr.: 1821-177

Holdnr.: 1821-175

 

 

Plakat fra REGAN Vest

Den kolde krigs civile beredskab. Et foredrag om hvordan man under den kolde krig lokalt forsøgte at forberede sig, “hvis krigen kommer”.

Ved Museumsinspektør, cand.mag. Ulla Varnke Egeskov, Nordjyllands Historiske Museum.

Torsdag 15. november 2018 kl. 19.30

Yderligere informationer kommer senere

Foredrag nr.: 1821-179

Holdnr.: 1821-175

 

 

 Visborggård

Fra arkivets og museets arbejdsmark.

Ved medarbejdere fra Aalborg Stadsarkiv og Nordjyllands Historiske Museum

Torsdag 22. november 2018 kl. 19.30

Yderligere informationer kommer senere

Foredrag nr.: 1821-180

Holdnr.: 1821-175

 

 

 

Holdnr.: 1821-175

Pris: 525 kr. for 5 foredrag. Medlemmer af Historisk Samfund for Himmerland og Kjær Herred, Kulturhistorisk Forening for Nordjylland, Jysk Arkæologisk Selskab, Selskabet for Aalborgs Historie samt Aalborg Forsvars- og Garnisionsmuseums Støtteforening har fri adgang.

Pris for enkeltforedrag: 125 kr.

Tilmelding: Folkeuniversitetet, tel. 98 16 75 00, www.fuaalborg.dk

Sted: Foredragene afvikles på Aalborg Universitet, B21 - Auditorium 7, Badehusvej 21, over gården.

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.